wtorek, 2 września 2014

Kabaczek na Parze z Sosem Grzybowym


Ten przepis jest tak prosty, że praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku. Kabaczek można zastąpić dynią bądź cukinią, a danie wyjdzie równie pyszne.

Porcje: 2
Składniki:
  • 1 średni kabaczek
  • 240 ml grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 300 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Tamari
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • Sól do smaku
  • Rukola
  • Czerwona kapusta
  • Kiełki
Sposób przygotowania:
Ugotuj kabaczek na parze w całości, aż będzie miękki. Możesz również go upiec w piekarniku (180 0 około 45 min).
W międzyczasie umyj i pokrój grzyby. W garnku podgrzej 300 ml wody, dodaj grzyby i czosnek. Gotuj na małym ogniu około 20 min. Dodaj sos Tamari, ocet jabłkowy, mielone siemię lniane i tymianek. Następnie zmiksuj i dopraw solą.
Umieść rukole na talerzu. Kabaczek pokrój w plastry i udekoruj z góry rukolą. Polej sosem grzybowym, czerwoną kapustą i kiełkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz