Ten przepis jest tak prosty, że
praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku. Kabaczek można zastąpić
dynią bądź cukinią, a danie wyjdzie równie pyszne.
Porcje:
2
Składniki:
- 1 średni kabaczek
- 240 ml grzybów (u mnie prawdziwki)
- 300 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu Tamari
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- Sól do smaku
- Rukola
- Czerwona kapusta
- Kiełki
Sposób
przygotowania:
Ugotuj
kabaczek na parze w całości, aż będzie miękki. Możesz również
go upiec w piekarniku (180 0
około 45 min).
W
międzyczasie umyj i pokrój grzyby. W garnku podgrzej 300 ml wody,
dodaj grzyby i czosnek. Gotuj na małym ogniu około 20 min. Dodaj
sos Tamari, ocet jabłkowy, mielone siemię lniane i tymianek.
Następnie zmiksuj i dopraw solą.
Umieść
rukole na talerzu. Kabaczek pokrój w plastry i udekoruj z góry
rukolą. Polej sosem grzybowym, czerwoną kapustą i kiełkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz