Jedzenie „od Lekkiego do
Ciężkiego” – prosty sposób na dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę
Jedną z najważniejszych zasad, by zdobyć ładną sylwetkę jest jedzenie od
lekkich posiłków do ciężkich. Zarówno przy każdym posiłku, jak i w ciągu całego
dnia. Ta zasada jest tak istotna, ponieważ bardziej lekkostrawne jedzenie nie
zostaje zatrzymane pomiędzy ciężkimi potrawami.
Dlaczego tak istotne jest utrzymywać
prawidłową kolejność spożywania potraw?
Gdy lekkostrawny pokarm – taki jak owoce czy warzywa – spożywamy między
ciężkostrawnymi posiłkami, to w układzie trawiennym tworzą się tzw. „korki”.
Naprzykład, gdy zjemy mięsne danie, które trawi się około 6 h, a na deser zjemy
jabłko, którego czas trawienia to 20 min, to jabłko zaczyna fermentować i gnić,
leżąc na ciężkostrawnym posiłku. To powoduje wzdęcia, brak energii i złe
samopoczucie. W związku z tym o wiele korzystniej jest zjeść na pusty żołądek
jabłko, a dopiero potem (po około 30 min), kolejny posiłek. Dlatego, gdy mamy
posiłek składający się z sałatki i gotowanej kaszy bądź mięsa, to należy zacząć
od zjedzenia sałatki, która nie tylko szybciej się strawi, ale również
dostarczy enzymów do trawienia kaszy bądź mięsa. Gdy nie dotrzymujemy się tej
łatwej zasady, zwiększamy ilość toksyn w naszym organizmie – coś, czego staramy
się unikać, a w końcowym rezultacie wyeliminować w drodze do zdrowia i piękna.
Co ze śniadaniem?
Zapewne wszyscy słyszeliśmy teorię, że trzeba jeść śniadanie jak król,
obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Otóż badania wykazują, że jedzenie
dużych śniadań może być wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia.
Badanie opublikowane w Nutrition Journal (http://www.nutritionj.com/content/10/1/5/abstract)
wykazało, że osoby jedzące duże śniadania wcale nie spożywały mniej kaloryczne
posiłki później. Wręcz przeciwnie, osoby spożywające duże śniadania w ciągu
dnia w końcowym efekcie miały większe spożycie kalorii niż te, które jady mniejsze śniadania. Badanie zostało podsumowane, że osoby pragnące pozbyć się wagi powinne jeść lżejsze śniadania.
Inne badanie w British Journal of Nutrition (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10967612) wykazało,
że zjedzenie ciężkiego śniadania powoduje zatrzymanie spalania tłuszczu w
organizmie, zwiększenie trójglicerydów we krwi oraz zmniejszenie poziomu
dobrego cholesterolu.
Na dobry początek dnia
Nie polecam całkowite rezygnowanie ze śniadania, ale
omlet czy kanapka z szynką też nie są najlepszą opcją. Będą one leżały w
żołądku jak kamień przez kilka kolejnych godzin, a kolejne posiłki, nawet
lżejsze, po prostu nie będą mogły być strawione I powstanie tzw. „korek”.
Najlepszą opcją na śniadanie będzie Glowing Green Smoothie wdł. Przepisu
Kimberly Snyder - http://kimberlysnyder.net/blog/2009/07/11/green-smoothie-recipe/
Zapewnia ono najważniejsze witaminy, minerały, enzymy, fitoskładniki,
aminokwasy I ogromną ilość błonnika. Co więcej, ponieważ smoothie jest
zmiksowane, nie obciążamy układu trawiennego I nie zatrzymujemy oczyszczania
się organizmu, które trwa do południa. Jelita od razu mogą przyswoić cenne
składniki, bez zużuwania na to energii.
Zalety jedzenia „od
Lekkiego do Ciężkiego”:
ü
Pozwala naturalnie oczyszczać organizm z
toksyn
ü
Zapobiega nieprawidłowemu trawieniu
pokarmów, a zatem wzdęć/zwiększeniu ilości toksyn, co skutkuje w przybraniu na
wadze
ü
Wspomaga naturalny biorytm organizmu
ü
Pozwala zaoszczędzić organizmowi energię
na trawieniu, dając więcej enegrii dla zdrowia, witalności I piękna
Spróbujcie w ten sposób odżywiać się I obserwujcie jak
się po tym czujecie. Jedzenie od Lekkiego do Ciężkiego doda Wam siły, energii I
pozwoli jasno myśleć.
Inspirowałam się artykułem, który znajdziecie tu: http://kimberlysnyder.net/blog/2012/09/25/the-science-behind-light-to-heavy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz